Η λεύκη είναι μία αυτοάνοση δερματική πάθηση κατά την οποία περιοχές του δέρματος και των βλεννογόνων αποχρωματίζονται και γίνονται λευκές εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής μελανίνης. Εμφανίζεται και στα δύο φύλα και μεγάλο ποσοστό των ασθενών μπορεί να πάσχει από την παιδική του μόλις ηλικία. Το ποσοστό του πληθυσμού με λεύκη φτάνει το 2% παγκοσμίως.
Οι περιοχές που προσβάλλονται από λεύκη είναι συνήθως τα άκρα, τα γόνατα, οι κνήμες, οι μασχάλες, οι αγκώνες, τα γεννητικά όργανα και το πρόσωπο περιοφθαλμικά και περιστοματικά. Οι βλάβες είναι συνήθως συμμετρικές, λευκές κηλίδες και ο διαχωρισμός τους από το υπόλοιπο υγιές δέρμα είναι εμφανής λόγω του χρώματος.
Στα άτομα με σκούρο δέρμα η λεύκη γίνεται ευκολότερα αντιληπτή εξαιτίας της έντονης διαφοράς χρώματος με το φυσιολογικό. Σε κάθε άτομο ο ρυθμός της εξέλιξης της είναι διαφορετικός. Με βάση την έκταση της διακρίνεται σε γενικευμένη ή τμηματική.
Στη γενικευμένη λεύκη οι βλάβες εμφανίζονται σε όλο το σώμα και εξελίσσονται με γρήγορο ρυθμό. Κάποια στιγμή σταματάνε αλλά αργότερα συνεχίζουν να επεκτείνονται ξανά. Αντιθέτως, στην τμηματική λεύκη οι βλάβες εμφανίζονται σε συγκεκριμένα σημεία, επεκτείνονται μέχρι κάποια ηλικία και στη συνέχεια σταματούν.
ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ
Τα αίτια της λεύκης δεν έχουν προσδιοριστεί πλήρως. Κάποιες από τις θεωρίες είναι πως η δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των μελανοκυττάρων ή ότι τα μελανοκυττάρα αυτοκαταστρέφονται. Επιπλέον, υπάρχει περίπτωση να καταστρέφονται μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος. Σύμφωνα με το φαινόμενο Koebner, μπορεί να εμφανιστεί λεύκη μετά από τραυματισμό του δέρματος.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΛΕΥΚΗΣ
Η αντιμετώπιση της λεύκης επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους. Ειδικότερα, περιλαμβάνει τοπική αγωγή με κορτικοστεροειδή ή τοπικούς αναστολείς καλσινευρίνης.
Τα κορτικοστεροειδή μπορεί να προκαλέσουν ατροφία του δέρματος για αυτό και αποφεύγεται η χρήση τους στο πρόσωπο. Η αγωγή και των δύο είναι μακροχρόνια και μπορούν να συνδυαστούν.
Η φωτοθεραπεία και ο αποχρωματισμός του φυσιολογικού δέρματος βοηθάνε επίσης πολύ στην καταπολέμηση της νόσου.