Η ψωρίαση είναι μία φλεγμονώδης, χρόνια πάθηση του δέρματος που εμφανίζεται εξίσου και στα δύο φύλα. Είναι μία από τις πιο συχνές νόσους του δέρματος και κατά μέσο όρο προσβάλλει το 2-3% του πληθυσμού. Δεν είναι μεταδοτική και εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Η εκδήλωση της ψωρίασης γίνεται με ερυθηματώδεις πλάκες που καλύπτονται από παχιά, αργυρόχροα λέπια. Το μέγεθος και ο αριθμός τους ποικίλλει, καθώς μπορεί να είναι στρογγυλές ή ακανόνιστες και να εμφανίζονται ως μία μεγάλη πλάκα ή μικρότερες διάσπαρτες.
Εμφανίζεται συνήθως στους αγκώνες και στα γόνατα αλλά μπορεί να εκδηλωθεί επίσης στο τριχωτό, στα χέρια, στην κοιλιά, στα πόδια, στα νύχια ή στους βλεννογόνους.
ΑΙΤΙΑ ΨΩΡΙΑΣΗΣ
Μέχρι στιγμής δεν έχουν εξακριβωθεί τα ακριβή αίτια της ψωρίασης. Ωστόσο, οι μελέτες δείχνουν πως αποτελούν ένα συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.
Ειδικότερα, εκτιμάται πως η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου είναι αρκετά μεγάλη όταν νοσεί ο ένας από τους δύο γονείς και σημαντικά μεγαλύτερη όταν νοσούν και οι δύο. Σύμφωνα με το φαινόμενο Koebner, ένας τραυματισμός μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία νέων βλαβών.
Ακόμα και η χορήγηση κάποιων φαρμάκων και οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις υπάρχει περίπτωση να επιδεινώσουν ή να προκαλέσουν τη νόσο. Τέλος, αγχώδη άτομα είναι περισσότερο επιρρεπείς στη νόσο.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΨΩΡΙΑΣΗΣ
Η ψωρίαση είναι μία δύσκολη πάθηση που χρειάζεται χρόνο και υπομονή. Θα πρέπει να τονιστεί πως οι θεραπείες εξαφανίζουν τα εξανθήματα και όχι τη νόσο.
Σε ήπια μορφή ψωρίασης εφαρμόζεται τοπική αγωγή με κορτικοστεροειδή, ανάλογα βιταμίνης D3, πίσσα, ανθραλίνη, ρετινοειδή ή αναστολείς καλσινευρίνης, ενώ στην πιο έντονη μορφή της χορηγείται συστηματική θεραπεία με κυκλοσπορίνη, μεθοτρεξάτη, ρετινοεδή και τελευταία με βιολογικούς παράγοντες.
Το αλκοόλ, το κάπνισμα και κυρίως το άγχος δυσχεραίνουν την κατάσταση και εμποδίζουν την δράση της θεραπείας.